Slimmer werken,
blije klanten

Alles over de dagstart: wat, waarom en hoe?

Een goed begin van de dag kan zorgen dat je als team veel productiever aan de slag kan gaan. De uitdrukking ‘een goed begin is het halve werk!’ bestaat niet voor niets. Met een dagstart kom je even met het team bij elkaar voordat iedereen aan de slag gaat met zijn eigen werkzaamheden.

Dagstart

Wat is een dagstart?

  • Kort overleg: een dagstart duurt maximaal 10 tot 15 minuten.
  • In de ochtend: Je doet dit voordat iedereen start met zijn eigen taken.
  • Iedereen doet mee: ieder teamlid bespreekt de dagelijkse gang van zaken. Je praat bijvoorbeeld over wat je die dag gaat doen, de successen die je hebt behaald of wat je geleerd hebt de dag ervoor.
  • Je doet dit staand: je staat met zijn allen voor een verbeterbord. Hierdoor blijft het teamdoel duidelijk op elk moment.

Vier voordelen

  1. Meer inzicht: als je elkaar elke dag even spreekt wordt het een stuk duidelijker wat iedereen aan het doen is, dit kan motiverend helpen als je zelf aan de slag gaat. Ook kan het inzicht helpen voor rust en een completer overzicht. Je weet bij wie je terecht kan voor een vraag en waar teamleden te vinden zijn.
  2. Extra teambuilding: als je op je eilandje zelf bezig bent met je taken verlies je al snel het groter geheel. Door samen een teamdoel na te streven zorgt dit voor een sterkere band als team en beter zicht op het doel.
  3. Open sfeer: als je elkaar dagelijks spreekt en weet wat iedereen aan het doen is, stap je ook gemakkelijker op een teamlid af als je hulp nodig hebt.
  4. Minder mails: omdat je elkaar nu face-to-face spreekt zijn er veel minder mails nodig. In plaats van dat je vier keer heen en weer mailt, een dag bezig bent met een vraag of dat je informatie meekrijgt via CC’s, weet je binnen 10 á 15 minuten waar je staat.

Het krijgen van meer inzicht in het gezamenlijke doel van het team is het belangrijkste onderdeel van de dagstart. Je werk kan opeens een stuk leuker worden als je weet dat je samen aan de slag bent om een groter doel te behalen.

Dagstart

Zes tips voor een goede dagstart!

  1. Gewoon doen! Blijf niet te lang nadenken over hoe de dagstart precies ingevuld moet worden. Kies een tijdsstip en ga aan de slag. Je kan een dagstart ook continu verbeteren. Zorg dat je flexibel blijft voor de invulling van de dagstart als je merkt dat er weerstand ontstaat.
  2. Zorg voor een eenvoudig verbeterbord die duidelijk maakt wat de richtlijnen zijn voor het continu verbeteren.
  3. Geef steeds een ander teamlid de rol van voorzitterschap en niet alleen de manager. Hierdoor zorg je dat elk teamlid meer betrokken wordt.
  4. Zorg voor continuïteit, zorg dat de dagstart altijd doorgaat. Hierdoor creëer je gewoontegedrag. Is de baas niet aanwezig? Zijn er veel medewerkers op vakantie? De dagstart gaat gewoon door!
  5. Als je niet bij elkaar aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld als werknemers op locatie werken, of omdat je thuis werkt door een pandemie, kijk dan naar opties om te videobellen. Denk hier aan Skype, Microsoft Teams of Zoom.
  6. Als een dagstart niet mogelijk lijkt door omstandigheden, kan je ook kiezen voor een weekstart. Ook hier hebben we tips voor!

Conclusie: met de dagstart ga je echt slimmer werken en zorg je voor blije medewerkers en klanten!

lean six sigma tools

Meer lezen?